Blog: 2016 – vuur aap

Het jaar van de vuur aap begint volgens de Chinese astrologie op 8 februari 2016, veel leesplezier met het onderstaande jaar-horoscoop!

In mijn lessen train je met de 5 elementen. Wij gebruiken de kennis van de onderlinge relaties tussen de elementen en hun kwaliteiten om innerlijke harmonie en gezondheid te bevorderen. Maar wist je, dat de energie van de 5 elementen ook terug te vinden is in de sfeer van de jaren? Wij ronden nu bijna het jaar van het ‘hout-schaap’ af, de bij hout behorende emotie boosheid was en is wereldwijd goed voelbaar ;-).

En wat betekent de energie van een vuur-aap voor de sfeer in 2016?

De aap is intelligent, speels en geestig, hij heeft een magnetische persoonlijkheid, maar ook sterk ontwikkelde opportunistische neigingen. Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Ze leven in groepsverband, en niets lijkt voor hen te moeilijk. En als het wel te moeilijk is, zullen ze alsnog doorgaan tot ze ‘barsten’. Ze zijn vindingrijk, nieuwsgierig, altijd bezig, hebben een korte concentratieboog (de beroemde ‘monkey-mind’ springt van hot naar her), houden van uitdagingen, hebben respect en inzicht in zaken. Is een aap geboeid door iets, dan leert hij snel.

Ze zijn flexibel en kunnen zich meestal uit de penarie redden door gevlei, grappen en strategisch manoeuvreren. Als er iets fout gaat, dan zullen ze zelden twee waarschuwingen geven, één keer en anders is het raak. De aap heeft zelfs ook een heldere en niet mis te verstane waarschuwing nodig, hij moet zijn grenzen steeds ontdekken en houdt van een potje ‘jokken en gokken’. Een aap houdt ook wel van ‘extravaganza’, en is graag een beetje ‘dandy’. Opsmuk en lekker eten hoort er zeker bij.

Apen staan in de Chinese astrologie bekend als uit op eigen voordeel en “planners”. Ze kunnen snel hun aandacht en interesse verliezen, en aandacht trekken wanneer ze die zelf niet krijgen. Apen vertrouwen anderen niet gemakkelijk en kunnen een kleinigheid met veel geschreeuw en tamtam opblazen tot grote proporties. De aap is ondeugend, nieuwsgierig en slim, redt zich vaak met humor en is de meester van de practical jokes. Hoewel de aap geen slechte bedoelingen heeft, kunnen zijn streken wel kwetsend zijn voor de gevoelens van anderen.

Het vooruitzicht voor het jaar 2016 is onevenwichtig, met een groot gebrek van het WATER element, dat staat voor kracht, autoriteit, diepe inzichten en het vermogen om te leiden. Dit in combinatie met de heersende ster 2 (ziekte) in het centrum, maakt 2016 tot een jaar waarin kennis van energie en Feng Shui je bijzonder goed kan helpen om te weten hoe en wat je activeert (of juist weg laat) om het jaar voor je te laten werken. De energie van het element vuur brengt vreugde met zich mee, raakt het element echter uit balans, dan slaat vreugde snel om in (massa)hysterie. De invloed van de vuur-aap kun je komend jaar volgens de Chinese astrologie in je persoonlijk leven en op grote schaal (wereldwijd) waarnemen. Ken je de vuur aap, dan kun je je erop instellen en voorbereiden. En verwacht van de aap niet dat hij zich als een paard gedraagt ;-). Ik ben benieuwd ….

Alles bij elkaar wordt 2016 een jaar om de sterke kanten van de aap zoals leervermogen, optimisme en humor te benutten en tegelijk alert te zijn op de valkuilen en mindere kanten. Verstandig om te gaan met het gebrek aan inzicht, autoriteit en kracht (element water) in een vurig en gepassioneerd jaar. Houd het hoofd koel, luister naar de grenzen van de ander, geef eigen grenzen duidelijk aan, denk vooraf erover na of je grappen anderen mogelijk kunnen kwetsen. Volgens de Feng Shui komen in de komende ruim 20 jaar veel vrouwen op belangrijke maatschappelijke en politieke posities terecht, Yin groeit en komt tot kracht.

Tip: Zorg in 2016 extra voor je gezondheid, want die heeft in 2016, waarin de 2 in het centrum van de Feng Shui grid staat staat bijzonder veel aandacht nodig. Ik wens je een gezond, liefdevol en harmonieus jaar toe!

De 5 elementen vormen samen met de aspecten van Yin en Yang de basis voor de gehele Chinese astrologie en traditionele geneeskunde. Wil je je graag hierin verdiepen? Dat kan! Omdat de elementen en Yin & Yang zo belangrijk zijn, heb ik retraiteweken speciaal rondom de themas van de 5 elementen en Yin & Yang opgezet.

 

Tip: Chi Kung & Zen retraite 2016

Ik vind het op een prachtige manier spannend: de retraite week in maart biedt jou een unieke combinatie van Chi Kung en zen meditatie –  twee eeuwenoude tradities die elkaar versterken. Wij onderzoeken en ontdekken daarmee de enorme diepgang in het model van Yin & Yang.

Het thema komt als geroepen in het jaar van de vuur-aap: hoe vind je innerlijke harmonie en balans in de constante beweging van twee tegenpolen? Hoe krijg je de monkey-mind een beetje tot rust en hoe kun je hiermee energie opbouwen? Wat kunnen Yin & Yang voor je training en dagelijks leven betekenen? Kom op adem en tot rust. Krijg meer helderheid, vitaliteit, verdieping, inzicht en versterk en passant welzijn en gezondheid. En dat mag met de humor, de onderzoekende aard, speelsheid en nieuwsgierigheid van de vuur-aap.

Het thema Yin & Yang vind je ook terug in het docenten team: ik kom samen met Zen leraar Jeroen van Deutekom, hij is sinds 2001 bezig met zenmeditatie en geautoriseerd om les te geven door zijn zen leraar. Jeroen verzorgt de avondmeditaties zodat je ‘zonder monkey-mind’ naar bed kunt gaan. Kom je mee? Je bent van harte welkom. De aanmeldingen lopen goed en er is veel belangstelling. Wacht niet te lang met het reserveren van een plek, de vorige retraite was volgeboekt! Meer info & aanmelden

Chinees horoscoop, jaar van de vuur aap, 2016