2015 Herfst

Thema van de herfstweek in Duitsland: de 5 elementen

Chi Kung (Qi Gong) 5 elementen retraite en vakantie, 5 – 12 september 2015
Kom, trek je even terug uit de dagelijkse rompslomp en laad je batterij weer op. Ontdek innerlijke rust, harmonie, plezier en hoe deze zachte oefeningen je voeden. Maak binnen één week een grote sprong vooruit op het gebied van begrip, trainingsniveau, bewustzijn en gezondheid. Zes dagen training met deze oude, zachte Chinese oefeningen hebben impact: laat stress achter je, kom tot jezelf en rust, bouw meer energie en gezondheid op. Ontdek het effect van dagelijks 4 uur trainen, en de kracht van waarneming, veerkracht, zachtheid en gronding. Leer hoe je de 5 elementen voor je kunt laten werken. Dit is heerlijk om te doen, echt een aanrader, deze kennis kun je je hele verdere leven goed gebruiken. Deze retraite gaat zeker door, er zijn nu al voldoende aanmeldingen.

Waarom een Chi Kung (Qi Gong) retraite?
Een gebrekkige of geblokkeerde stroom van energie (‘Chi’) wordt in de Chinese geneeskunde gezien als de oorzaak van alle fysieke, mentale, emotionele klachten. Chi Kung oefeningen zijn ontwikkeld om je energie te versterken en vrij te laten stromen, zij vormen de basis voor vele healing arts, martiale kunsten en spirituele tradities. De 5 elementen vormen samen met de krachten van Yin & Yang het basismodel van de Chinese geneeskunde: Chi Kung, acupunctuur, acupressuur, shiatsu, kruidengeneeskunde, dieet advies, Chinese astrologie en feng shui zijn hierop gebaseerd. Dezelfde kennis en training wordt ook gebruikt in diverse martial arts.

De 5 elementen training en het 5 elementen model
Je leert een complete oefenroutine bestaande uit de 8 brokaten oefeningen (Ba Duan Jin), Zhan Zhuang, 5 elementen, energieveld trainingen, zachte bewegingen en werken met de 5 elementen. Energieveld training is bijzonder, in Nederland zijn er slechts enkele leraren die over deze unieke kennis beschikken.

Welk orgaan, geur, smaak, kleuren, lichaamsdeel, energie, emotie, geluid of gedrag hoort bij een element? Wat is de onderlinge relatie tussen de elementen?  Hoe kun je de elementen in je omgeving herkennen, bij voorbeeld in de inrichting van je huis? Of in je medemensen? Wat zijn symptomen van verstoringen in de elementen? Wat hebben de meridianen hiermee te maken? En hoe zit het met je eten? In deze week maak je er kennis mee, begrijp je het en kun je het toepassen in je training en dagelijks leven.

De training geef ik afhankelijk van de deelnemers in Nederlands en/of Engels. Wil je weten wat Chi Kung is? Hier vind je uitleg en fotos. Wij trainen 2 uur vroeg in de ochtend (bij mooi weer buiten) en 2 uur in de avond, zodat je overdag tijd hebt om te genieten van een wandeling door de groene heuvels, eindeloze, geurige bossen en/of een drankje op het terras van de Hochheidehütte. Het gebied is een prachtig wandelgebied en staat bekend om de schone lucht en de ‘Hochheide’. Met een beetje geluk staat de Heide dan in bloei.

Datum: aankomst zaterdag 5 september  – vertrek zaterdag 12 september.
Training: 6 t/m 11 september: 6 dagen, ca 24 uur, 2 blokken van 2 uur per dag.
Locatie: Savita, Niedersfeld (vlakbij Winterberg) in het Sauerland – Duitsland.
Kosten: € 425,00 inclusief eenpersoonskamer met eigen badkamer, toeristenbelasting, maaltijden, onbeperkt koffie/thee (!) en training (incl. 21 % BTW).

Reistijd: Met de auto ben je er vanuit Amsterdam in ca 3-3,5 uur. Ik zal in kaart brengen of er mensen met de auto gaan en of er mogelijkheden zijn met elkaar mee te rijden. Er gaat een bus vanaf Amsterdam Sloterdijk naar Winterberg voor ca 22 euro (www.meinfernbus.de).

Wil je mee? Vul dan het inschrijfformulier (*) in en maak het bedrag van  € 425,00 voor 23 augustus over op rekening 52.85.96.578 op naam van Cosima Scheuten in Amsterdam (IBAN nummer: NL89.ABNA0.52 85.96.578). Belangrijk: vermeld aub ‘je naam + chi kung herfstweek′ erbij.

Toelichting: je slaapt in een eenvoudige eenpersoonskamer met eigen badkamer, bijna alle kamers hebben een balkon op het zuiden. Centrum Savita bied 3 vegetarische maaltijden (er wordt voor ons gekookt), koffie en thee gedurende de hele dag. Savita is een bijzonder en inspirerend centrum in wording, dat liefdevol geheel door vrijwilligers wordt opgeknapt en gedragen. Een niet-commerciële plek voor ontmoetingen, openheid en een warm huiskamergevoel. Helpende handen bij de afwas zijn nodig en je maakt je kamer bij vertrek zelf schoon. Voel je thuis, je mag altijd de keuken in lopen en thee zetten! Er zijn enkele meerpersoonskamers, ook vrienden, partners en kinderen die niet mee trainen zijn welkom. De reacties van deelnemers op deze locatie zijn enthousiast, het is een eenvoudige en liefdevolle plek waar je welkom bent. Verlengen van je verblijf is mogelijk voor 37 euro per persoon en per nacht.

In je vrije tijd ben je helemaal vrij om te doen en te laten wat je wilt. De omgeving is een prachtig en bosrijk natuurgebied om te wandelen. In het dorp is een hotel met zwembad en Savita biedt je een bibliotheek met boeken over spiritualiteit, complementaire geneeskunde, filosofie, religies en meer. Soms is het mogelijk een massage of behandeling te boeken, therapeutisch te schilderen of onder begeleiding te beeldhouwen. Je kunt je terugtrekken of samen iets doen, er ontstaan vaak spontaan activiteiten zoals zingen of een kampvuur stoken. Meer informatie over Savita, de vaste bewoners, adres en een routebeschrijving  vind je op hun website.

Op mijn facebook pagina vind je nog veel meer fotos. Vind je de pagina leuk en wil je die ‘liken’? Fijn, dank je wel, daar ben ik blij mee!

(*) = De Chi Kung (Qi Gong) herfstretraite gaat door bij minimaal 8 aanmeldingen. Mochten er onverwacht te weinig aanmeldingen zijn, dan hoor je dat eind augustus en ontvang je je (aan)betaling terug. Besluit je zelf na aanmelding om welke redenen dan ook, niet mee te gaan, dan vindt geen restitutie van je betaling plaats, maar wordt de aanbetaling gebruikt om kosten te dekken. Je kunt wel iemand anders aandragen die jouw plek inneemt. Tip: je kunt overwegen om een  annuleringsverzekering  af te sluiten, het kost weinig en de meeste verzekeringen zullen je kosten vergoeden, als je niet deel kunt nemen door ziekte of in geval van overlijden van een direct familielid. Alle informatie is onder voorbehoud.

Wil je mee helpen en een flyer downloaden en ophangen? Dank je wel!

Chi Kung (Qi Gong) week in het Sauerland – Chi Kung retraite in de natuur