2016 Lente

Thema: Yin & Yang
Datum retraite / workshop
: zaterdag 12 maart – zaterdag 19 maart 2016.
Lente week in Duitsland
Trainers: Jeroen van Deutekom (Zen) en Cosima Scheuten (Chi Kung)

Deze week is VOL geboekt!

Ik vind het op een prachtige manier spannend: de retraite week in maart biedt jou een unieke combinatie van Chi Kung en zen meditatie –  twee eeuwenoude tradities die elkaar versterken. Wij onderzoeken en ontdekken daarmee de enorme diepgang in het model van Yin & Yang.

Hoe vind je innerlijke harmonie en balans in de constante beweging van deze twee tegenpolen? Hoe kun je hiermee energie opbouwen en wat kan dit voor je training en dagelijks leven betekenen? Kom op adem, tot rust. Krijg meer helderheid en vitaliteit. Je bent van harte welkom.

Voor zowel beginners als gevorderden van Zhan Zhuang Chi Kung en zen meditatie is deze retraite week uitermate geschikt. Om de eerste ervaringen op te doen of juist de ervaring en inzichten te verdiepen dankzij de unieke combinatie van Chi Kung beoefening en zen meditatie. Een week om helemaal ‘zen’ en opgeladen van terug te komen!

Het thema Yin & Yang vind je ook terug in het docenten team: ik kom samen met Zen leraar Jeroen van Deutekom, hij is sinds 2001 bezig met zenmeditatie en geautoriseerd om les te geven in de lineage van zijn zen leraar. Jeroen verzorgt de avondmeditaties zodat je  heerlijk kalm je bed in kunt rollen. Kom je mee? Er is veel belangstelling. Om teleurstelling te voorkomen: wacht niet te lang met aanmelden en reserveren van een plek!

Chi Kung met Cosima

De ruim 2600 jaar oude, stille houdingen en zachte bewegingen van Zhan Zhuang Chi Kung bouwen energie, vitaliteit, innerlijke kracht en focus op. De eenvoudige oefeningen maken gebruik van stilte, zwaartekracht, ontspanning, ademhaling en kalmeren zenuwstelsel en geest. Zhan Zhuang wordt vaak vertaald als ‘staande meditatie’ of ‘staan als een boom’. Met deze oefeningen onderzoeken en ontdekken wij, hoe de tegenpolen Yin & Yang ons kunnen helpen om rust, ontspanning, plezier, energie, innerlijk evenwicht, balans en harmonie (terug) te vinden. Een mooie training voor het jaargetijde: de overgang van de winterse stilte naar een sprankelende, bloeiende lente.

yin en yangWat je leert, kun je na deze week goed toe passen in je training en in dagelijks leven. De krachten van Yin & Yang vormen samen met de 5 elementen het basismodel voor de Chinese geneeskunde en astrologie: Chi Kung (Qi Gong), acupunctuur, massage, shiatsu, voedingsleer, kruidengeneeskunde, Feng Shui, en Tai Chi maken er gebruik van, evenals diverse meditatie stromingen en martiale kunsten.

Zen meditatie met Jeroen

Met de eeuwenoude traditie van zen meditatie oefen je jezelf onder andere in aandacht en concentratie. Net zolang totdat je in staat bent om helder naar jezelf te kijken en te luisteren. Dat geeft innerlijke rust en ruimte voor energie. Helderheid. Misschien klinkt het te hoog gegrepen of lastig, maar iedereen kan het.

Dit gaan we in deze week elke avond een uur met elkaar beoefenen. Tijdens dit uur zijn we uiterlijk zoveel mogelijk stil (Yin). Paradoxaal komt daarbij de innerlijke wereld juist tot leven (Yang). En dat dan onderzoeken …

De avondmeditatie bestaat uit een korte introductie, waarna we in volkomen stilte zazen (zittend mediteren) en kinhin (loopmeditatie) beoefenen. Daarbij is er tussendoor ruimte voor uitleg en vragen, waarbij wel gesproken wordt. Naast de avondmeditatie is er mogelijkheid voor extra meditatiesessies en persoonlijk onderhoud, vraag naar de mogelijkheden.

Training & en tijd om te rusten

Wij starten de Chi Kung & Zen retraite week op zaterdag avond met een eerste bijeenkomst na het avondeten. Wij trainen 6 dagen (zondag 13 t/m vrijdag 18 maart): één uur voor het ontbijt en twee tot drie uur uur Chi Kung na het ontbijt. Tussen lunch (13:00 uur) en avondeten (18:00 uur) heb je vrije tijd voor een heerlijke wandeling of om uit te rusten. Na het avondeten ronden wij de dag af met meditatie. Zaterdag ochtend kun je uitslapen, ontbijten, wandelen (of wat je wilt) en lunchen voor je vertrek. Deze week is geschikt voor beginners en gevorderden, die willen ervaren hoe het is om een week intensief te trainen en willen leren hoe zij midden in de constante beweging van twee tegenpolen (Yin & Yang) innerlijke harmonie en balans kunnen vinden. Van harte welkom!

Kosten Chi Kung (Qigong) & Zen retraite / workshop *:

Verblijfskosten en eten: 259 euro per persoon,
inclusief 7 nachten in een eenpersoonskamer met eigen badkamer (douche/toilet), alle maaltijden in de locatie, koffie, thee. Exclusief 2 euro per nacht en persoon toeristenbelasting.
Training: 240 euro voor mensen met een laag   inkomen.
330 euro voor mensen met een gemiddeld of hoger inkomen.

Aanmelden
Wil je mee? Vul dan het inschrijfformulier (*) in en maak het bedrag voor de training (240 of 330 euro) plus je verblijfskosten (259 euro plus 14 euro toeristenbelasting) over op rekening 52.85.96.578 op naam van Cosima Scheuten in Amsterdam (IBAN nummer: NL89.ABNA0.52 85.96.578). Belangrijk: vermeld aub ‘je naam + lenteweek 2016′ erbij.

Onze locatie:
Centrum Savita is gelegen in een prachtig wandelgebied, omgeven door eindeloze bossen en heuvels in het Duitse Niedersfeld, een luchtkuuroord vlakbij Winterberg (ca 3 – 3.5 uur rijden vanaf Amsterdam). Je slaapt in een eenvoudige eenpersoonskamer met eigen badkamer, bijna alle kamers hebben een balkon op het zuiden. Het centrum verzorgt voor ons 3 vegetarische maaltijden, koffie en thee is er gedurende de hele dag. Wij doen de afwas en houden onze eigen kamer en de oefenzaal schoon.

Er zijn enkele meerpersoonskamers, ook vrienden, partners en kinderen die niet mee trainen zijn welkom. De reacties van deelnemers van eerdere retraites op deze locatie zijn zeer enthousiast! Verlengen van je verblijf is mogelijk voor 39 euro per persoon en per nacht. Maak er een mooie vakantie van! Meer informatie over Centrum Savita, de vaste bewoners, adres en een routebeschrijving vind je op hun website.

Groep
Mannen en vrouwen van alle volwassen leeftijden zijn van harte welkom.
In de praktijk ligt de leeftijd van de deelnemers gemiddeld rond 35-65 jaar. De minimale grote van de groep is 10 deelnemers. De Chi Kung (Qi Gong) en Zen meditatie week gaat zeker door, er zijn al voldoende aanmeldingen.

Vervoer:

Er gaat een bus voor ca. 22 euro vanuit Amsterdam Sloterdijk naar Winterberg (www.meinfernbus.de). In Winterberg stap je aan dezelfde bushalte waar je uitstapt, over op een lokale bus naar Niederfeld (op 8 km afstand). Stap in Niedersfeld uit bij de halte “Post”. Het is tien minuten lopen naar de locatie. Alternatief kun je in Winterberg een taxi direct naar de locatie nemen of de locatie vragen of zij je eventueel op willen halen.

Op de website van Savita vind je een routebeschrijving en meer informatie over vervoer met de bus, alle informatie over de lokale bus vanuit Winterberg naar Niedersfeld, en over een zeer betaalbare taxi-dienst rechtstreeks vanuit Amsterdam. Op de facebook pagina van Savita wordt regelmatig een lift aangeboden of gevraagd.

Heb je plek in de auto en wil je een of meer mensen uit de groep mee nemen? Laat het even weten, er zijn altijd mensen die graag samen reizen en het fijn vinden om de kosten te delen. Reiskosten zijn niet inbegrepen.

Mee nemen:

  • Matjes en meditatiekussens zijn in een beperkte hoeveelheid aanwezig.  Gebruik je liever een meditatiebankje? Neem dan zelf eentje mee. Je kunt ook gebruik maken van de aanwezige stoelen.
  • Neem je eigen handdoek(en) mee.
  • Als je met de auto komt, neem dan  eenpersoons – beddengoed mee. Je kunt ook in Savita een set beddengoed verkrijgen voor een kleine bijdrage in de kosten (ca 5 euro).
  • Goede wandelschoenen

Tip: klik op een foto voor een vergroting!

(*) = Besluit je zelf na aanmelding om welke redenen dan ook, niet mee te gaan, dan houden wij 150 euro van je betaling in om kosten te dekken. Je kunt wel iemand anders aandragen die jouw plek inneemt. Tip: sluit een annuleringsverzekering af, het kost weinig en de verzekering vergoedt je kosten, als je niet deel kunt nemen door ziekte of in geval van overlijden van een direct familielid. Alle informatie is onder voorbehoud.

Boek nu je Chi Kung (Qi Gong) & Zen vakantie / retraite / training/workshop