Wat is chi?

En wat heeft Chi met gezondheid te maken?

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), waarvan voedingskunde, kruidengeneeskunde, acupunctuur, acupressuur, feng shui, massage en chi kung, onderdeel uit maken, is gebaseerd op het concept van Chi (=levensenergie). Alle disciplines voeden een harmonieuze stroom van Chi: een geblokkeerde stroom, disbalans, een te veel of te weinig aan chi of een gebrekkige kwaliteit ervan wordt gezien als de oorzaak van alle fysieke, mentale, emotionele en spirituele klachten of ziekte.

Misschien helpt het beeld van wegen, verzamelplaatsen, voertuig en lading om het complexe concept van Chi in een lichaam eenvoudig uit te leggen: een deel van jouw Chi beweegt door je lichaam in banen (meridianen) vergelijkbaar aan een wegennet. Er zijn 12 hoofdwegen, genoemd naar de organen waarmee ze verbonden zijn. Heel simpel uitgelegd: de meridianen lopen van de vingertoppen via bepaalde organen naar de tenen en vice versa.

Chi wordt getransporteerd door voertuigen (je bloed, intentie) en verzameld en opgeslagen in bepaalde plekken (Dan Tians). De 12 hoofdwegen bevoorraden specifieke organen en functies en dragen straatnamen zoals ‘lever-meridiaan’, ‘milt-meridiaan’, ‘nier-meridiaan’ enz. Zoals op alle wegen, kan het verkeer vastlopen en bestaan er alternatieve routes.

Het is de bedoeling dat het verkeer, non-stop door het hele lichaam kan rijden, en dan wel in een bepaalde route en richting, zodat binnen 24 uur elk orgaan/functie op het moment dat er extra energie nodig is die ook krijgt. In de ochtend ontvangt bijvoorbeeld je dikke darm energie en je gaat ontlasten. Nadien ontvangt je maag energie, om je ontbijt te verwerken en zo verder. Tip: voor mijn leerlingen: log in en bekijk het lesmateriaal voor meer info.

Je zult in loop van je leven lading (energie) verliezen en ten slotte geheel opmaken. Hoe groot je lading en het verlies is, hangt ervan af hoe veel lading je bij de start mee hebt gekregen, wat je tegen komt, of je wijs ermee om weet te gaan en hoe zuinig je op je lading bent. Heb je geen of te weinig levensenergie over, sterf je.

Gelukkig kun je de lading ook in bepaalde mate aanvullen en verbeteren, door ademhaling, voeding, een voedende omgeving en het regelmatig beoefenen van Chi Kung. Heb je voldoende lading van hoge kwaliteit, een goed functionerend voertuig dat filevrij door kan rijden op een stevig wegennet, dan voel je je vitaal en gezond en straal je dat ook uit.

Regelmatige Chi Kung training helpt je bij het onderhouden, versterken en ontwikkelen van je lading (levensenergie, vitaliteit), de voertuigen (bloedsomloop, intentie, mentale focus) en wegennet (meridianen); ook je ademhaling en de omzetting van zuurstof in je lichaam verbeteren.

Het concept van Chi is complexer dan bovenstaand doet vermoeden: naast de 12 hoofdwegen die de organen bevoorraden, bestaan er nog 8 bijzondere meridianen en tal van ´kleine wegen, afkortingen, alternatieve routes, verbindingswegen, sluiproutes en parkeerplaatsen’. Is er ergens file in het systeem, dan zoekt het verkeer een alternatieve route. Tevens bestaan er vele soorten van Chi, zo ook Chi, die buiten de genoemde paden bewegen kan.

Chi is niet een ‘ding’, zij wordt gespecificeerd naar functie, afkomst en bepaalde aspecten. Er zijn diverse ‘soorten’ van Chi, die je kunt trainen, slechts een deel ervan stroomt door de meridianen. Chi is bovendien niet statisch, zij is, zoals alles wat leeft, veranderlijk en heeft diverse eigenschappen en kwaliteiten. Hoe die zich tot elkaar verhouden en hoe energie zich kan ontwikkelen, wordt onder ander omschreven in de leer van de vijf elementen, bagua en yin en yang.

Klinkt het allemaal ingewikkeld? No problem, in mijn lessen ervaren leerlingen wat dit betekent en leg ik de theorie in verloop van de tijd op een makkelijk te begrijpen manier uit. Doe je voordeel ermee: kennis van Chi helpt om je eigen situatie en energie, de interactie met anderen en je omgeving beter te begrijpen en zo nodig te veranderen. Op termijn leer je welke oefeningen je bij klachten toe kunt passen en waarom. Door training versterk je je chi en gezondheid. Heb je veel en goed getrainde Chi, dan kun je die gebruiken om te vechten (internal martial arts) en/of jezelf of anderen te helpen genezen. Hoe je je meridianen opent, energie kunt waarnemen en op kunt bouwen leer je in de lessen. Heb geduld, en blijf oefenen ;-).

Garden of Chi | Amsterdam
School voor Chi Kung & Tai Chi