Wil je instructeur worden?

Opleiding tot instructeur
Het is mogelijk om tot instructeur in de Zhan Zhuang lineage te worden opgeleid. De opleiding tot Zhan Zhuang Chi Kung instructeur (docent) verloopt geheel volgens de oude Chinese traditie van deze lineage in een persoonlijke overdracht van leraar op leerling.

Stap 1: Je begint met trainen bij een geautoriseerde leraar. Dat kun je bij mij doen, of bij een collega. Zhan Zhuang oefeningen zijn eenvoudig om uit te leggen, echter duurt het jaren om deze goed te kunnen doen. Je groeit als een boom, cel voor cel van binnen uit, hiervoor is tijd nodig. Gemiddeld (afhankelijk van hoeveel je traint) kun je je gedurende je eerste 5 jaar als beginner in deze art beschouwen.

Stap 2: Ziet jouw leraar voldoende vordering, en neemt jouw leraar je aan als leerling in de opleiding tot leraar, dan kun je beginnen met een opleiding op maat. Je neemt privé-lessen gedurende enkele jaren, neemt deel aan de wekelijkse lessen, workshops met master Lam en/of zijn zoon, instructeurstrainingen en traint regelmatig (indicatie: 5 uur of meer per week) zelfstandig thuis. Op gegeven moment zal aan je worden gevraagd om ook regelmatig privé lessen bij Master Lam en/of zijn zoon Tin Yu Lam (vaak in London) te nemen, naast de privé-lessen bij jouw directe leraar.

Wat leer je? Als geautoriseerd Zhan Zhuang Chi Kung leraar heb je meer nodig dan mentaal begrip van de oefeningen: je ontwikkelt energie, jouw energetisch systeem, leert energie te kunnen waarnemen en in welke fases energie zich laat cultiveren. Hoe je iemand met energie kunt ondersteunen en corrigeren, leren wat iemand aan kan, welke oefeningen je wel of niet aan iemand mee kunt geven. Je leert lessen in energieopbouw en met energie te geven. Zhan Zhuang Chi Kung is een internal art, de interne beweging is belangrijker, dan wat een leek aan de buitenkant kan zien. Wat er aan de buitenkant te zien is (de ‘vorm’, een houding of beweging) is eenvoudiger te leren dan wat er binnen in gebeurt. En dat is nou juist waar het om draait bij deze ‘internal art’.

Hoe lang duurt de opleiding? In onze lineage duurt een opleiding tot Chi Kung leraar jaren, tempo en inhoud zijn afhankelijk van jou en je inzet. Omdat dit zo persoonlijk is, is er geen tijdsbestek waarin iemand ‘gegarandeerd’ instructeur kan worden.  Ook na het verkrijgen van je autorisatie tot instructeur, blijf je je ontwikkelen onder jouw leraar en master Lam. Reken op een financiële investering van enkele duizenden euros per jaar vanaf het moment dat je opleiding begint en gedurende (tientallen van) jaren. Je zal niet snel uitgeleerd raken, je kunt je als mens, leraar en in je training gedurende decennia blijven verdiepen en ontwikkelen in deze art!

Meer weten? Lees meer over de autorisatie, de lineage en de FAQ’s!