Lineage & masters

De Zhan Zhuang Chi Kung lineage


De Chi Kung stijl, waarin ik les geef, heet Zhan Zhuang. Met Zhan Zhuang Chi Kung cultiveer je onder andere jouw energie, gezondheid, en interne systeem. Zhan Zhuang maakt onder andere gebruik van stil staande houdingen en wordt daarom vaak vertaald met ‘staan als een boom’ of ‘ staan als een paal’. Zhan Zhuang is de onmisbare basis voor onder andere de gevechtskunst Da Cheng Chuan (en Y Chuan).

De lineage – dat wil zeggen de lijn van overdracht van master op leerling – waarin ik zit, is die van de grondlegger van de gevechtskunst Da Chen Chuan. De lineage van Da Cheng Chuan is kort, maar de lineage van Zhan Zhuang Chi Kung – de basistraining voor Da Cheng Chuan – kun je verder terug vervolgen tot haar mystieke, oude Taoistische bron.

De praktijk van het cultiveren van menselijke energie is van master op leerling doorgegeven in een lineage, die over 2700 jaar heen rijkt. De grote taoïstische filosofen zoals Lao Tse und Chuang Tse spreken al van de essentiële kwaliteiten, die de kern vormen voor het beoefenen van Zhan Zhuang.


1. generatie: Wang Xiang Zhai, (1885 – 1963), grootmeester en martial art specialist. Klein van postuur en met een zwakke gezondheid begon hij op jonge leeftijd bij zijn oom Guo Yun Shan Zhan Zhuang te trainen. Hij reisde 10 jaar door China om grote martial art masters te ontmoeten en van hun te leren.

Wang Xiang Zhai - www.chikungamsterdam.com - Cosima Scheuten

Hij ontwikkelde omstreeks 1945 een nieuw systeem met Zhan Zhuang Chi Kung als basis. Zijn ‘art’ werd bekend werd onder twee namen: Da Cheng Chuan en I Chuan (soms geschreven als Y Chuan). Wang Xiang Zhai werd uitgedaagd door honderden van masters, die het niet van de kleine man konden winnen. Zijn grote kracht beruste niet op spierkracht. Meer weten over Da Cheng Chuan?

Hij brak met de traditie van geheimhouding en begon openbare lessen Zhan Zhuang te geven in een park van Bejing, hij was van mening, dat deze geneeskrachtige oefenmethode voor iedereen toegankelijk moest zijn. Zijn dochter, spiritueel erfgenaam en lineage-houdster, mevrouw Wang Yufang is op 14 maart 2012 overleden.

Wat is Da Cheng Chuan?


Professor Yu - www.chikungamsterdam.com

2. generatie: professor Yu Yong Nian, (1920 – 2013), studeerde westerse (tand)geneeskunde in Japan. Hij raakte snel uitgeput door lange werkdagen en werd leerling van Wang Xiang Zhai. Hij introduceerde Zhan Zhuang na negen jaar training in het Bejing Shoudong San ziekenhuis waar hij werkte, vandaar uit werd Zhan Zhuang na 1956 in ziekenhuizen door het hele land ingevoerd.


3. generatie: master Lam Kam Chuen, (geboren vlak na de tweede wereldoorlog in Hong Kong – heden). Begon op zijn twaalfde Xing Yi onder master Fung te trainen en leerde de arts van de “Northern Shaolin School” bij master Lung Tse Cheung en master Yim Sheung Mo, beiden desciples van de grootmeester Ku Yue Chang, “de koning van de Iron Palm” in zijn tijd.

Master Lam studeerde in China, Hong Master Lam Kam Chuen - www.chikungamsterdam.comKong en Taiwan en is opgeleid in Chinese geneeskunde, kruidengeneeskunde, bone-setting, astrologie, Feng Shui, Dit Da, diverse martial arts waaronder Tai Chi Chuan, Choy Lee Fut Sow, Northern Shaolin Kung Fu, Iron palm, Xing Yi, Da Cheng Chuan en diverse wapensystemen. Hij studeerde systemen zoals chi, yin-yang, bagua, I Ching en werd een van de negen desciples van professor Yu.

Van deze negen disciples, is hij de enige, die trainingen in de gezondheidsaspecten van Da Cheng Chuan geeft en de enige die les geeft in Europa. Hij opende in Hong Kong een martial art school en zijn eerste kliniek en verhuisde later naar London. Hij werkt meer dan 40 jaar als healer en leraar, en schreef vele boeken die in 17 talen zijn vertaald. Master Lam was een van de eersten, die lessen aan westerlingen en in het Westen gaven. Ik geniet van zijn privé-lessen, instructeurs-lessen, disciple trainingen en workshops.

Op de pagina films kun je diverse films bekijken.
Je kunt ook het artikel over de jonge master Lam lezen.
Meer informatie over de Lam association in London vind je hier.


4. generatie: AndeAnders Håkansson  - leraar van Cosima Scheutenrs Håkansson. Mijn Zweedse leraar Anders is op 16 oktober 2011 overleden. Opgeleid in diverse spirituele tradities, healing en martial arts, desciple van Master Lam Kam Chuen. Hij heeft mij gedurende ca negen jaar intensief getraind, zijn lessen en inspiratie, die veel verder gingen dan internal arts, zijn mij dierbaar en van onschatbare waarde. Ik kan hem niet genoeg danken voor de ontmoeting, zijn mooie, inspirerende lessen en denk met liefde aan hem.


5. generatie: Mijn naam is Cosima Scheuten. Ik was gedurende ca negen jaar in training bij Anders, en ben sinds 2004/2005 en tot heden in training bij master Lam. Ik richt mij in mijn lessen op de gezondheidsaspecten van deze internal arts, op sensing, plezier en bewustwording. Meer over mij en mijn opleidingen vind je hier.
Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op.

  

 

 

 


Zhan Zhuang Chi Kung (Qi Gong) – TAO geomancy – Feng Shui – Amsterdam