Wat is Chi Kung?

kl 3 Flyer 14 werkversie 2 zondagmiddag

“When you stand, you are like a tree.
You are growing from within.
Your feet, like roots, draw power from the earth.
Your body, like the trunk, is perfectly aligned.
You are unmoving, strong.
Your head is open to the heavens like the crown of the tree.
You rest calmly, the universe within your mind.”

Master Lam Kam Chuen


Chi Kung (Qi Gong) is een naam voor duizenden, zeer diverse in China ontwikkelde trainingen, die meestal ertoe dienen om vitale energie, mentale kracht, bewustzijn en gezondheid op te bouwen. ‘Chi’ betekent energie en ‘Kung’ staat voor het ontwikkelen ervan en betekent tevens ook ‘zweet’, ‘moeite doen’, ‘geduld’ en ‘lange tijd’. In veel Chinese parken zie je mensen deze eenvoudige oefeningen vroeg in de ochtend doen, het is een prachtig gezicht: vol rust, aandacht en harmonie.

De Chi Kung stijl, waarin Cosima les geeft, heet Zhan Zhuang Kung (uitgesproken als ‘djam djong koeng’). Zhan Zhuang is ontworpen om vitale energie en het interne systeem op te bouwen. Zhan Zhuang is beroemd geworden door een aantal dynamische, op het oog stilstaande houdingen, daarom wordt het ook ‘staan als een boom‘ of ‘ staan als een paal’ genoemd. De stille houdingen vormen de krachtige kern van de trainingen, omgeven door bewegende oefeningen, die op deze stilstaande houdingen zijn gebaseerd.


“A small movement is better than a big movement
No movement is better than a small movement
Stillness is the mother of all movement”

Grandmaster Wang Xiang Zhai


In dit videofragment geeft Professor Yu, een leerling van Wang Xiang Zhai, een uitleg:
https://www.youtube-nocookie.com/embed/HU85tXCqbzQ


Zhan Zhuang Kung bij Garden of Chi
In onze praktische Zhan Zhuang trainingen, sta je met beide benen stevig op de grond, en leer je wat energie is, om energie bewust waar te nemen, te trainen en te ontwikkelen. Dat heeft een positief effect op jouw gezondheid en welzijn, je kunt het geleerde meteen integreren in jouw leven. Mijn leerlingen omschrijven de lessen regelmatig als “life changing” of “eye-opening”. Alles wat je nodig hebt, is geduld en regelmatig, consistent trainen. De oefeningen zijn rustig, wel uitdagend! Je kunt de oefeningen staand, zittend, en soms liggend of lopend uitvoeren. Bekijk gerust de fotos om een indruk te krijgen. Wil je meer weten over de theoretische achtergronden? Daar hebben wij workshops voor.


“Energie is de grondstof voor alles. Als je die weet te verzorgen en kwalitatief te ontwikkelen, wordt alles wat je denkt, doet en bent van een kwalitatief hogere orde.
Energie verwerf je door met lichaam en geest op natuurlijke wijze de uitdaging aan te gaan met zwaartekracht en stilte…  Naar onze ervaring is het trainen van Zhan Zhuang verschillend van – en complementair aan – alle andere mentale en fysieke trainingen. Hierdoor is ook de uitkomst complementair.”

Anders Håkansson en instructeurs van stichting ZZIA


Zhan Zhuang Kung is de onmisbare basis voor veel krijgskunsten (de zogenaamde ‘internal martial arts’), helende kunsten en spirituele tradities.


Een zeer oude traditie, in een hedendaags China
Vroege Chi Kung oefeningen zijn na schatting 4500 jaar geleden opgetekend en vormen een vast onderdeel van de reguliere, preventieve en curatieve Chinese geneeskunde. Zij worden in vele Chinese ziekenhuizen succesvol (o.a. ter behandeling bij kanker) ingezet. Veel particulieren en Chinese bedrijven gebruiken deze trainingen om ziekte te voorkomen en welzijn, vitaliteit en gezondheid te bevorderen.


Zhan Zhuang Chi Kung (Qi Gong) – TAO geomancy – Feng Shui – Amsterdam


COSIMA SCHEUTEN