Wat is een autorisatie?

Chi Kung leraar, docent, trainer en instructeur zijn onbeschermde titels. Iedereen mag zich zo noemen. Voor een leek is het erg lastig te beoordelen of een leraar diepgaande kennis bezit. Waar je op kunt letten: is de leraar aantoonbaar geautoriseerd in een lineage van een Chinese master? De bron van deze kennis komt immers uit China en is niet in boeken terug te vinden. Wat was de duur van de opleiding? Heeft de leraar ervaring in het les geven en goede testimonials? Straalt de leraar vitaliteit en kalmte uit? Wil jij zo worden als deze leraar?

Tijdens de culturele revolutie in China werden Chi Kung masters opgespoord en niet zelden gemarteld, vaak vermoord. Veel grote masters zijn toen gevlucht, met name naar Hongkong of Taiwan, zij hebben hun kennis mee genomen. China ontdekt in de laatste periode “Chi Kung” als goed en massaal te verkopen product. China verkoopt nu door de regering goedgekeurde kennis, met door de regering uitgegeven certificaten. Helaas betekent dat niet automatisch, dat je daarmee authentieke, diepgaande kennis op doet. Chinese zelf glimlachen beleefd over de “export-certificaten”.

De Zhan Zhuang Chi Kung ‘lineage’
De vele verschillende Chi Kung stijlen en scholen zijn terug te voeren op individuele Chinese Chi Kung masters. Een Chi Kung master geeft zijn of haar kennis in een ’lijn’ door op directe leerlingen, de leerling op zijn of haar leerlingen, enz. Een aantoonbaar geautoriseerde instructeur binnen de ’traditionele lineage’ van master Lam (Zhan Zhuang) heeft:

  • Toegang tot diepe kennis. Chinese masters werken met ‘chinese copyright’: belangrijke informatie staat niet in hun boeken of publicaties, die geven zij alleen persoonlijk door aan zorgvuldig uitgekozen leraren en disciples (the “inner door students”), met wie zij een jarenlange relatie hebben opgebouwd. Een geautoriseerd instructeur heeft via de eigen master toegang tot de kennis en ervaring van eerdere generaties binnen de ‘lineage’.
  • Levenslange opleiding. De instructeur in deze lineage is jarenlang opgeleid alvorens les te mogen geven en blijft zich ook nadien onder zijn of haar master ontwikkelen. Om Chi Kung echt in alle diepte te doorgronden en jezelf eigen te maken zijn decennia van (privé)lessen en eigen training nodig. Les geven in energie ontwikkeling gaat verder dan ’oefeningen uitleggen’, de fysiekehoudingen en bewegingen zijn eenvoudig!
  • Motivatie. Instructeur zijn binnen de lineage is niet vrijblijvend. Een instructeur heeft veel moeite, tijd en geld geïnvesteerd in een lange en niet makkelijke opleiding en is van plan zich decennia lang te blijven ontwikkelen. Zonder liefde voor deze ‘internal art’ zou dat niet gebeuren.
  • Aantoonbare autorisatie. Een geautoriseerde Zhan Zhuang instructeur beschikt over een bewijs van autorisatie. Zhan Zhuang instructeur wordt je in one lineage op uitnodiging, na (jarenlange) opleiding en zodra je leermeester je als voldoende ontwikkeld beschouwd om te beginnen met les geven en uitdragen van de Zhan Zhuang traditie. Jouw lijf heeft tijd nodig om te transformeren, en om nieuwe patronen aan te leren. Het duurt jaren tot je voldoende en redelijk stabiele chi hebt opgebouwd en die ook bij anderen kunt herkennen. Omdat de leermeester per persoon de ontwikkeling beoordeeld, is er geen vast tijdsbestek waarin je ‘gegarandeerd’ Zhan Zhuang instructeur kan worden, bovendien blijf je je ontwikkelen en trainen onder jouw leermeester, je opleiding is nooit ‘klaar’. Het is in Zhan Zhuang geheel onzinnig – en in lineage van Wang Xiang Zhai niet mogelijk – om binnen een jaar en zonder voorkennis een lerarencertificaat te verkrijgen. Wil je meer weten over de opleiding?

Ik ben geautoriseerd instructeur voor Zhan Zhuang Chi Kung in de lineage van Wang Xiang Zhai en de uit Hongkong komende master Lam Kam Chuen. Mijn leraar Anders Håkansson is in 2011 overleden, hij heeft mij na 8 jaar intensieve opleiding officieel geautoriseerd om les te geven. De door Anders opgeleide instructeurs hebben, tijdens een ceremonie in aanwezigheid van tientallen getuigen, een oorkonde met zijn zegel en een speciaal shirt ontvangen.

Naast mijn training bij mijn directe leraar Anders, die in 2011 is overleden, volg ik sinds 2004 en tot heden workshops, (privé) lessen en (instructeur)trainingen bij de leraar van mijn leraar: Master Lam Kam Chuen. Sinds 2017 train ik met een besloten kring van disciples (inner door students) van master Lam. Ik ben onder nummer 725 geregistreerd bij de Lam Association en je kunt mij vinden op de website van master Lam:

http://www.lamassociation.com/page8.html

Wat is de lineage van Zhan Zhuang Chi Kung en Da Cheng Chuan (I Chuan)?


Zhan Zhuang Chi Kung (Qi Gong) – TAO geomancy – Feng Shui – Amsterdam