Cosima Scheuten


Cosima Scheuten is de oprichter van Garden of Chi


Mijn naam is Cosima Scheuten, ik ben geboren in de zestiger jaren. Meer dan 30 jaar ervaring als trainer, waarvan 15 jaar ervaring als Chi Kung instructeur, en de vele jaren die ik als coach, therapeut, consultant en natuurgeneeskundige in eigen praktijk heb gewerkt, helpen mij om de kennis die ik draag, steeds verder te cultiveren, te zuiveren en door te ontwikkelen naar de meest pure, stralende en krachtige vorm die ik maar kan vinden.

Ik leer nog elke dag en zoek hierbij naar eenvoud, de essentie. Mijn passie ligt bij de grote themas, zoals vitaliteit, energie, consciousness, awareness, inner sences en inner alchemy. Hoe kan ik zo een complexe materie en het ‘onzichtbare’ in eenvoudige woorden overbrengen, tastbaar maken en iemand dat laten voelen? Kan ik zo diepgaande materie in alle eenvoud overbrengen? De helende schoonheid en magie ervan, en wat dit voor mens en omgeving doet, ervaar ik nog steeds als een fascinerend wonder.

Mijn werkgebied lijkt breed, echter loopt er een rode draad erdoor heen: het zijn dezelfde energetische principes, die ik overal toe pas om vitaliteit en heling te ondersteunen. Voor mij staat een mens niet alleen, ik zie een sterke wisselwerking tussen wat er in een mens, tussen mensen en in de omgeving aan de hand is. Een gezonde, vitale leefomgeving is in mijn ogen een voorwaarde om vital en gezond te zijn en te blijven. Ik ben dankbaar, dat ik met mijn expertise bij kan dragen aan het creëren van gezonde, vitale gebouwen, die de mens ondersteunen in plaats van uit te putten. Ik harmoniseer en activeer het land eronder.

Graag geef ik deze kennis door, zij het via mijn consulten, trainingen en cursussen, zo bied ik ondersteuning voor mijn medemensen, zodat zij herinneren, wat zij voor zichzelf en anderen kunnen betekenen. Elke keer, als ik bij mijn klanten dan een moment van ontdekking, verbinding met de essentie, inspiratie en vreugde zie, dan voel ik weer waarom ik dit doe, dit is mijn pad. Hoe kan ik iemand helpen, om te leren zuiver te voelen, het interne systeem en innerlijk weten te versterken?

Ik geef mijn trainingen graag in een sfeer van zachtheid en plezier, vaak hoor ik, dat mijn lessen als ‘life changing’ en ‘eye opening” worden ervaren. Wil je meer erover weten wat anderen ervaren? Lees dan de pagina testimonials of de google-recensies.

Mijn leraren en opleidingen
Veel leer(de) ik van mijn grote westerse en oosterse leraren, waaronder Anders Håkansson, master Lam Kam Chuen, master Hanako Lodder, grandmaster J. Lim, Simon Schellevis, van de fijne mensen, readers, healers en bodyworkers in mijn omgeving, van de paarden en andere dieren, van mijn leerlingen en klanten, mijn eigen lijf en van de natuur. Gedurende 7 jaar gaf ik wekelijkse hersteltrainingen voor vrouwen met (borst)kanker en vermoeidheidsklachten. Mijn eigen lijf en leven bieden mij vele kansen om te leren hoe ik van ziekte en klachten kan herstellen, hiervan heb ik veel geleerd, kennis en ervaring, die ik nooit uit boeken had kunnen halen.

Natuurlijk zijn er ook vele jaren van reguliere opleidingen, een hoop diplomas en praktijkervaring aan vooraf gegaan, om mijn expertise op het gebied van energiewerk, mens, gezondheid, spiritualiteit, ziektepreventie en herstel op te bouwen. Ik heb decennia en een enorme berg geld in opleidingen geïnvesteerd. En ik blijf dat doen. Met heel veel plezier. Na mate ik meer leer, groeit ook het besef dat ik nog maar net het topje van de ijsberg heb ontdekt en dat er nog veel te ontdekken en te ontwikkelen is. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van (een deel van mijn) opleidingen en mijn inspirerende leraren, wie ik dank voor hun wijze, diepgaande lessen.

Accreditaties
Mijn expertise en opleidingsniveau is geaccrediteerd door beroepsverenigingen en verzekeraars. De individuele consulten in mijn praktijk voor natuurgeneeskunde (coaching, consult, behandeling, natuurgeneeskunde, massage- en bewegingstherapie) werden afhankelijk van de verzekering (deels) vergoed, totdat ik besloot de praktijk na ruim tien jaar te sluiten en mij geheel te richten op het geven van groepstrainingen.

Lidmaatschappen / beroepsverenigingen
Ik was geaccrediteerd door de VBAG, NOBCO, EMCC, EIA, tevens ingeschreven als registertherapeut RBCZ® en SRBAG® en heb, na vele jaren lid te zijn geweest, alle lidmaatschappen bij beroepsverenigingen en registers opgezegd. Ik ben nog steeds geregistreerd lid 725 van de Lam association in London.


O P L E I D I N G E N

 • Qi Mag International Feng Shui & Geobiologie Institute
  Tao Geomancy 1 advanced practitioner (master Hanako Lodder)
  Tao Geomancy 2 associate master (grandmaster J. Lim)
  Neutracon 2 (ancestor healing, grandmaster J. Lim)
  Neutracon 1.1 (past life trauma healing, grandmaster J. Lim)
  Neutracon 1.1 upgrade (transmission)
  Neutracon 1.2 (past life abundance, grandmaster J.Lim)
  QQQi (distant) healing, (grandmaster J. Lim)
  Feng Shui 1 (Jan Detz)
  Feng Shui 2 (Jan Detz)
  Feng Shui 3 (Feng Shui for Business, Jan Detz)
  Feng Shui – Consultant 2 – Flying stars (Jan Detz)
  Feng Shui – Consultant 3 – Mountain & waterdragon classics
  Feng Shui – Consultant 4 – Corporate Business (grandmaster Lim)
  Lo Shu – taoist birth chart divination (grandmaster Lim)
  Lo Shu – teacher opleiding (grandmaster Lim)
  Member longevity breathing research group
 • Shay Tsum breathwork (Chumba Lama)
 • Tsa Lung breathwork (Chumba Lama)

 • Sui Sho (master Hanako Lodder)
  Aura reading – Spinal Gateway
  9 spiritual dimensions – Pearl Hymn

 • Geautoriseerd instructeur in de Zhan Zhuang Chi Kung lineage
  (Anders Håkansson – Master Lam Kam Chuen & Lam Association).
  Intensieve training, research en opleiding vanaf januari 2004 t/m heden. Na acht jaar zeer intensief  en dagelijks trainen ronde ik de lerarenopleiding af en verkreeg ik in 2011 mijn autorisatie voor Zhan Zhuang Chi Kung uit handen van Anders Håkansson. Anders overleed in oktober van hetzelfde jaar. Parallel aan het trainen bij Anders, begon ik mijn trainingen bij master Lam (de leraar van Anders). Ik blijf mij sindsdien voor Zhan Zhuang, healing arts en Taiji ontwikkelen in privé-, instructeurs-, en discipletraining bij Master Lam Kam Chuen en ben lid van de Lam association.
 • Gediplomeerd coach/counselor
  (Nederlandse Academie voor Psychotherapie).
  Verdieping in NLP, HALTO en VAKOsysteem, RET, Transactionele Analyse, provocatief coachen, geleide imaginaties, diverse psychotherapeutische modellen, loopbaan coaching, stress counseling, coachen op competenties, lichaamswerk, psycho-somatische klachten, leertherapie, supervisie, intervisie. Ik was geaccrediteerd door de NOBCO, EIA en het EMCC en heb mijn  lidmaatschap bij deze beroepsverenigingen in 2013 opgezegd.
 • Gediplomeerd massagetherapeute en bewegingstherapeute.
  5 jaar beroepsopleiding (post HBO, Akademie voor Massage en Beweging). Een therapeutische opleiding die het lichaam als insteek gebruikt. Inclusief medische basis kennis, 1 extra jaar specialisatie in bewegingstechnieken, pulsing en bodyreading. Verdieping in emotionele ontwikkeling, therapeutische vorming, lichaamswerk, anatomie, (psycho)pathologie en fysiologie, medische basiskennis, bodyreading, ademwerk, Reich’s karakterstructuren, psychosomatische klachten, bewegingstechnieken, bewegingsanalyse, meditaties en diverse massagevormen waaronder: diepe weefsel, holistische massage, masseren met de onderarm  (Esalen / ulna massage), Trager (Jessie Kuipers), holistic pulsing, ‘coming from the core’ (Avi Bahat)
 • Overige opleidingen en cursussen
 • Taoïstische Astrologie – wat is jouw Karma? (Nourishing Destiny)
 • Internal arts – Zhan Zhuang Chi Kung, healing arts (8 jaar, Anders Håkansson)
 • Internal arts –  Zhan Zhuang, healing, taiji, Master Lam Kam Chuen (2004 – heden)
 • Internal arts – Da Cheng Chuan (Anders Håkansson)
 • Shiatsu, de kunst van het aanraken (1.5 jaar, Anders Håkansson)
 • Spiritual arts – werken met het energetische, oorspronkelijke, oude Soefi enneagram en functional being (6 jaar, Anders Håkansson)
 • Systeemopstellingen en energetisch lichaamswerk (8 jaar, Anders Håkansson)
 • Systeem opstellingen voor therapeuten specifiek voor het werken met systeem opstellingen rondom ziekte (Stefan Hauser)
 • Inward training, connecting body & mind (Simon Schellevis)
 • Dao Yin, Taiji, Kung Fu conditie training en diverse workshops zoals medical qigong (met Bi Sanli), Daoyin Yangsheng Gong (Zhang Jian: 49 Meridian vorm ter preventie en behandeling van kanker en 9 movement vorm voor preventie en behandeling van diabetis), masterclass ‘internal power – Taiwan’, Baguazhang workshop (Henny Eleonora / Liu He Men Kung Fu school),
 • Thai Yoga Massagetherapy (bodywork / Ralf Marzen)
 • Hatha Yoga (2 jaar, Rob de Ron)
 • Taiji – workshops (Adam Mizner, Andy Mackenzie, Simon Schellevis)
 • Taiji – masterclass silk reeling (Chen Bin)
 • Taiji – Henny Eleonora (Liu He men Kung fu school)
 • Mindfulness (24 weken, AMC/De Meren)
 • Trager mentastics (bodywork, connecting body & mind / Jessie Kuipers)
 • Psoas (bodywork / Liz Koch, nascholing voor bewegingstherapeuten)
 • ‘Coming from the Core’ (bodywork / Avi Bahat, nascholing voor bewegingstherapeuten)
 • ‘Werken met trauma’ (bodywork / Lael Keen, nascholing voor bewegingstherapeuten)
 • Guasha (Mirelle Leeflang, nascholing voor bewegingstherapeuten)
 • Groepsdynamiek, groepsprocessen (Ashraf)
 • Interview-technieken, onderhandelen, groepsprocessen, communicatie projectmanagement, teamleiding, (ABN AMRO)
 • Therapeutisch werk met paarden (PWA manege, 2 jaar – een dag per week)
 • Assertiviteit, psycho-motorische therapie, burn-out behandeling
 • EHBO / AED oranje kruis diploma (Peter Kranenburg)
 • 13 jaar lessen in latin dans les (bij diverse leraren) en meer dan 20 jaar zeer intensief gedanst.

Lidmaatschappen & beroepsverenigingen

Cosima is geregistreerd lid 725 van de Lam Association in London.

Cosima’s lidmaatschappen bij beroepsverenigingen en therapeutenregisters heeft zij opgezegd. Alle onderstaande instellingen hebben haar opleidingen en nascholingen streng getoest en goedgekeurd, en haar gedurende vele jaren als lid opgenomen. Cosima is blij met deze ‘kwaliteitsstempels’ en haar opleidingen blijven natuurlijk ook na het beeindigen van de lidmaatschappen even goed ;-). Sinds 2017 heeft zij haar praktijk voor individuele therapeutische consulten gesloten, om zich geheel op groepstrainingen te kunnen richten. Dit waren haar lidmaatschappen:

VBAG : licentie 2130 2048
AGB code praktijk: 90-56327
AGB code zorgverlener: 90-047750
CBP: 1524536
SRBAG-BOCG therapeutenregister: 510883
RBCZ (Register Beroepsbeofenaren Complementaire Geneeswijzen)
NOBCO (Nederlandse Orde Beroeps Coaches)
EMCC (Europeean Mentoring Coaching Council)
EIA (European Individual Accreditation)
STN (Stichting Tajiquan Nederland) nummer STN02396.

Bewerken