Cosima Scheuten


Cosima Scheuten is de oprichter van Garden of Chi
The future of medicine is frequencies

Cosima Scheuten / Garden of Chi
Fotografe: Annemarieke van den Broek 2023

Mijn naam is Cosima Scheuten, ik ben geboren in de zestiger jaren. Meer dan 30 jaar ervaring als trainer, waarvan 15 jaar ervaring als Chi Kung instructeur, en de vele jaren die ik als coach, therapeut, consultant en natuurgeneeskundige in eigen praktijk heb gewerkt, helpen mij om de kennis die ik draag, steeds verder te cultiveren naar de meest pure, stralende en krachtige vorm die ik maar kan vinden.

Dat ik nu behandelingen, trainingen en consulten geef om vitaliteit en gezondheid te bevorderen, is het resultaat van een levenslange zoektocht. Eigenlijk ben ik een pioneer, een ontdekkingsreiziger en niet vies van een portie magische ervaringen. Sinds mijn kindsheid heb ik belangstelling voor de grote themas zoals heling, vitaliteit, energie, bewustzijn, hoe wij ons daarin kunnen ontwikkelen – en daarbinnen ben ik steeds op zoek naar eenvoud, de essentie. Ik ben fan van ‘keep it simple’, er zijn geen moeilijke worden voor nodig. Ik houd het ook graag praktisch: het werkt of het werkt niet.

Vanuit mijn perspectief omvat een holistische kijk op gezondheid meer dan alleen het lichaam, de geest en de emotie van een mens. Alles wat er is, is energie, energie heeft een frequentie, energie is dynamisch en onze energie is in constante interactie met anderen en onze omgeving. De energie van de plekken waar wij onze dagen en nachten doorbrengen heeft een enorme invloed op ons. Natuurlijk kan een gebouw jou ziek maken. Hoe kan het dan zijn, dat onze gezondheidszorg er niet naar kijkt? Waarom is vitaliteit van ons voedsel, onze huizen, het land geen thema? Ik ben het eens met Albert Einstein die al zij: “the medicine of the future will be frequency medicine”, ik ben een van de mensen die al op deze manier werken.

Ik behandel mensen, bedrijven, gebouwen en omgeving in harmonie met natuurlijke middelen en principes, ik werk met duizenden van symptomen, die allemaal andere frequenties hebben. Het lijkt complex, echter is de oorzaak van alle klachten die ik oplos, eenvoudig terug te brengen tot een enkele rode draad: ik traceer en heel verstoringen in energie en bewustzijn. Dat heeft direct gevolgen voor vitaliteit en gezondheid. Het is fascinerend en lijkt soms best wonderlijk: de resultaten zijn echter tastbaar, en ik kan door mijn expertise ook werken met ‘vage’ klachten, die regulier niet te verklaren of te helen zijn.

Om naast het ‘gewone aardse’ werk ook het spirituele te kunnen doen, heb ik mijn sensitiviteit ontwikkelt om energieën te herkennen, die anderen vaak (nog) niet waar nemen. Daar ben ik niet bijzonder in, ik heb alleen decennia eraan besteed om deze skills te ontwikkelen. Het duurt altijd even, voordat verstoringen in energie zich als klachten in het fysieke manifesteren. Zou het niet gaaf zijn om dat voor te kunnen zijn?

Ik ben blij als ik helpen kan, en mensen mij voor advies of controle inschakelen en vragen: hoe lossen wij dit op? Hoe krijg ik dit beter? Zoals in elk beroep is ook voor het mijne veel training en praktijkervaring nodig om expertise op te bouwen. Ik mag wel zeggen, dat mijn visie, kennis en ervaring nog behoorlijk uniek is in Nederland. Ik stel ze graag in dienst voor onze maatschappij, die zich in een grote transitie bevindt.

Mijn leraren en opleidingen

Veel leer(de) ik van mijn leraren, waaronder Anders Håkansson (Zweden), grandmaster Lam Kam Chuen (Hongkong), Hanako Lodder (Japan), grandmaster Jes Lim (Malaysia), Simon Schellevis, Henny Eleonora en van de fijne mensen, readers, healers en bodyworkers in mijn omgeving, van de paarden en andere dieren, van mijn leerlingen en klanten, mijn eigen lijf en van de natuur. Gedurende 7 jaar gaf ik wekelijkse hersteltrainingen voor vrouwen met (borst)kanker en vermoeidheidsklachten. Mijn eigen lijf en leven bieden mij vele kansen om te leren hoe ik van ziekte en klachten kan herstellen, hiervan heb ik veel geleerd, kennis en ervaring, die ik nooit uit boeken had kunnen halen.

Natuurlijk zijn er ook vele jaren van reguliere opleidingen, een hoop diplomas en praktijkervaring aan vooraf gegaan, om mijn expertise op het gebied van energiewerk, lichaamswerk, mens, gezondheid, ziektepreventie en herstel op te bouwen. Onderstaand vind je een deel van mijn opleidingen en mijn inspirerende leraren, wie ik van harte dank voor hun support en de wijze, diepgaande lessen.

Accreditaties

Mijn expertise en opleidingsniveau is geaccrediteerd door beroepsverenigingen en verzekeraars. De individuele consulten in mijn praktijk voor natuurgeneeskunde (coaching, consult, behandeling, natuurgeneeskunde, massage- en bewegingstherapie) werden afhankelijk van de verzekering (deels) vergoed, totdat ik besloot de praktijk na ruim tien jaar te sluiten en mij geheel te richten op het geven van groepstrainingen. lezingen en consulten.

Lidmaatschappen / beroepsverenigingen

Ik was geaccrediteerd door de VBAG, NOBCO, EMCC, EIA, tevens ingeschreven als registertherapeut RBCZ® en SRBAG® en heb, na vele jaren lid te zijn geweest, alle lidmaatschappen bij beroepsverenigingen en registers in 2013 opgezegd. Ik ben nog steeds geregistreerd lid van de Lam association in London.


O P L E I D I N G E N


 • Qi Mag International Feng Shui & Geobiologie Institute
  Tao Geomancy 1 advanced practitioner (Hanako Lodder)
  Tao Geomancy 2 associate master (grandmaster J. Lim)
  Feng Shui 1 (Jan Detz)
  Feng Shui 2 (Jan Detz)
  Feng Shui 3 (Feng Shui for Business, Jan Detz)
  Feng Shui – Consultant 1 – Landscape, forms, shapes, flows (grandmaster Lim)
  Feng Shui – Consultant 2 – Flying stars (Jan Detz)
  Feng Shui – Consultant 3 – Mountain & Waterdragon Classics (grandmaster Lim)
  Feng Shui – Consultant 4 – Corporate Business (grandmaster Lim)
  Lo Shu – taoist birth chart divination (grandmaster Lim)
  Lo Shu – teacher opleiding (grandmaster Lim)
  Master Inner Communication for decision making (grandmaster Lim)
  Master Synchronisation Inner/Outer Communication (grandmaster Lim)

 • Qi Mag East-West Medicina Alternativa Institute/College (PVT.) LTD, Sri Lanka.
  QRC 1 (Rejuvenation Consultant BOR/MJTR – master level, grandmaster Lim)
  QRC 2 (grandmaster Lim)
  QQQi (grandmaster J. Lim)
  Neutracon 1.1 (past life trauma healing, grandmaster Lim)
  Neutracon 1.1 upgrade (transmission)
  Neutracon 1.2 (past life abundance, grandmaster Lim)
  Neutracon 1.3 (family, sibling, partner healing, grandmaster Lim)
  Neutracon 2.0 (ancestor healing, grandmaster Lim)
 • Member Qi Mag longevity breathing research group (grandmaster Lim)
 • Sui Sho (master Hanako Lodder, Japan)
  Aura reading – Spinal Gateway
  9 spiritual dimensions – Pearl Hymn
  Tao Geomancy 1

 • Geautoriseerd instructeur in de Zhan Zhuang Chi Kung lineage
  Intensieve training, research en opleiding vanaf januari 2004 t/m heden. Na acht jaar zeer intensief  en dagelijks trainen ronde ik de lerarenopleiding af en verkreeg ik in 2011 mijn autorisatie voor Zhan Zhuang Chi Kung uit handen van Anders Håkansson. Anders overleed in oktober van hetzelfde jaar. Parallel aan het trainen bij Anders, begon ik mijn trainingen bij grandmaster Lam Kam Chuen (de leraar van Anders). Ik blijf mij als inner door student voor Zhan Zhuang, healing arts en Taiji ontwikkelen in privé-, instructeurs-, en discipletraining bij grandmaster Lam Kam Chuen en ben lid van de Lam association. Accreditatie door master Lam Kam Chuen en de Lam Association. Informatie over de lineage van Wang Xiang Zhai – professor Yu Yong Nian – grandmaster Lam Kam Chuen vind je hier.

 • Gediplomeerd coach/counselor
  (Nederlandse Academie voor Psychotherapie).
  Verdieping in NLP, HALTO en VAKOsysteem, RET, Transactionele Analyse, provocatief coachen, geleide imaginaties, diverse psychotherapeutische modellen, loopbaan coaching, stress counseling, coachen op competenties, lichaamswerk, psycho-somatische klachten, leertherapie, supervisie, intervisie. Accreditatie door NOBCO, EIA en het EMCC.

 • Gediplomeerd massagetherapeute en bewegingstherapeute.
  5 jaar beroepsopleiding (post HBO, Akademie voor Massage en Beweging). Een therapeutische opleiding die het lichaam als insteek gebruikt. Inclusief medische basis kennis, 1 extra jaar specialisatie in bewegingstechnieken, pulsing en bodyreading. Verdieping in emotionele ontwikkeling, therapeutische vorming, lichaamswerk, anatomie, (psycho)pathologie en fysiologie, medische basiskennis, bodyreading, ademwerk, Reich’s karakterstructuren, psychosomatische klachten, bewegingstechnieken, bewegingsanalyse, meditaties en diverse massagevormen waaronder: diepe weefsel, holistische massage, masseren met de onderarm  (Esalen / ulna massage), Trager (Jessie Kuipers), holistic pulsing, ‘coming from the core’ (Avi Bahat). Accreditatie VBAG en registratie Register Beroepsbeofenaren Complementaire Geneeswijzen en SRBAG-BOCG.


 • I Tjing – Harmen Mesker
 • I Tjing – Wen Wang Gua for medical diagnosis and treatment – Harmen Mesker
 • Taoïstische Astrologie – wat is jouw Karma? (Nourishing Destiny)
 • Shay Tsum breathwork (Chumba Lama, Tibet)
 • Tsa Lung breathwork (Chumba Lama, Tibet)
 • Internal arts – Zhan Zhuang Chi Kung, healing arts (8 jaar, Anders Håkansson)
 • Internal arts –  Zhan Zhuang, healing, taiji, Master Lam Kam Chuen (2004 – heden)
 • Internal arts – Da Cheng Chuan (Anders Håkansson)
 • Shiatsu, de kunst van het aanraken (1.5 jaar, Anders Håkansson)
 • Spiritual arts – werken met het energetische, oorspronkelijke, oude Soefi enneagram en functional being (6 jaar, Anders Håkansson)
 • Systeemopstellingen en energetisch lichaamswerk (8 jaar, Anders Håkansson)
 • Systeem opstellingen voor therapeuten specifiek voor het werken met systeem opstellingen rondom ziekte (Stefan Hauser)
 • Dao Yin, Taiji, Kung Fu conditie training en diverse workshops zoals medical qigong (met Bi Sanli), Daoyin Yangsheng Gong (Zhang Jian: 49 Meridian vorm ter preventie en behandeling van kanker en 9 movement vorm voor preventie en behandeling van diabetis), masterclass ‘internal power – Taiwan’, Baguazhang workshop (Henny Eleonora / Liu He Men Kung Fu school),
 • Thai Yoga Massagetherapy and bodywork (qualified practitioner), Ralf Marzen
 • Hatha Yoga (2 jaar, Rob de Ron)
 • Taiji – workshops (Adam Mizner, Andy Mackenzie, Simon Schellevis, Liang Dehua)
 • Inward training (Simon Schellevis)
 • Taiji – masterclass silk reeling (Chen Bin)
 • Taiji – Henny Eleonora (Liu He men Kung fu school)
 • Mindfulness (24 weken training, AMC/De Meren)
 • Trager mentastics (bodywork voor bewegingstherapeuten / Jessie Kuipers)
 • Psoas (bodywork / Liz Koch, nascholing voor bewegingstherapeuten)
 • ‘Coming from the Core’ (bodywork / Avi Bahat, nascholing voor bewegingstherapeuten)
 • ‘Werken met trauma’ (bodywork / Lael Keen, nascholing voor bewegingstherapeuten)
 • Guasha (Mirelle Leeflang, nascholing voor bewegingstherapeuten)
 • Groepsdynamiek, groepsprocessen (Ashraf)
 • Interview-technieken, onderhandelen, groepsprocessen, communicatie projectmanagement, teamleiding, (ABN AMRO)
 • Therapeutisch werk met paarden (PWA manege, 2 jaar – een dag per week)
 • Assertiviteit, psycho-motorische therapie, burn-out behandeling
 • EHBO / AED oranje kruis diploma (Peter Kranenburg)
 • 13 jaar lessen in latin dans les (bij diverse leraren) en meer dan 20 jaar zeer intensief gedanst.

Lidmaatschappen & beroepsverenigingen


Cosima is alleen nog geregistreerd lid 725 van de Lam Association in London.

Cosima heeft, na vele jaren lidmaatschap, alle overige lidmaatschappen bij beroepsverenigingen en therapeuten-registers in 2013 opgezegd. De onderstaande instellingen hebben haar opleidingen en nascholingen streng getoetst en goedgekeurd, en haar gedurende vele jaren als lid opgenomen. Cosima is blij met deze ‘kwaliteitsstempels’ en haar opleidingen blijven natuurlijk ook na het beeindigen van de lidmaatschappen even goed ;-). Sinds 2017 heeft zij haar praktijk voor individuele therapeutische consulten gesloten, om zich geheel op groepstrainingen te kunnen richten. Dit waren haar lidmaatschappen:

VBAG : licentie 2130 2048
AGB code praktijk: 90-56327
AGB code zorgverlener: 90-047750
CBP: 1524536
SRBAG-BOCG therapeutenregister: 510883
RBCZ (Register Beroepsbeofenaren Complementaire Geneeswijzen)
NOBCO (Nederlandse Orde Beroeps Coaches)
EMCC (Europeean Mentoring Coaching Council)
EIA (European Individual Accreditation)
STN (Stichting Tajiquan Nederland) nummer STN02396.

Bewerken