Wetenschappelijk onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan in China en America naar de effecten van Chi Kung op gezondheid en welzijn. De uitkomsten zijn veelbelovend: er zijn vele positieve effecten aantoonbaar – zonder negatieve bijwerkingen. Deze oude oefeningen bewijzen zich al lang in de praktijk, je kunt hier lezen wat mijn leerlingen ervan merken.

Chi Kung maakt onderdeel uit van de reguliere, preventieve en curatieve geneeskunde in China en wordt in Chinese ziekenhuizen bij miljoenen van mensen succesvol ter behandeling van vele aandoeningen (waaronder kanker en diabetes) ingezet. Chi Kung werkt bewezen goed bij tal van chronische klachten en helpt onder andere bij het beter hanteren van stress en in het kader van valpreventie.

Je kunt bij voorbeeld aan de Sport Universiteit van Bejing Chi Kung ter bevordering van gezondheid studeren. Studenten leren daar honderden van oefenvormen ter behandeling en preventie van diverse ziektebeelden. Chinese ziekenhuizen en Universiteiten doen veel onderzoek, helaas is nog niet alles in een Engelse vertaling beschikbaar. In Nederland heeft het AMC in Amsterdam interesse in onderzoek naar de werking van speciale oefeningen voor kankerpatiënten. Onderstaand vind je links naar een aantal engelstalige onderzoeken en artikelen.

Nog wat interessante informatie:
Parkinson en Chi Kung:

https://www.youtube.com/watch?v=wAY6XmMxr48

Heb je een tip over interessante onderzoeken, die niet in bovenstaande lijst staan? Dan ben ik blij als je het mij laat weten. Alvast bedankt!


Zhan Zhuang Chi Kung (Qi Gong) – TAO geomancy – Feng Shui – Amsterdam – Garden of Chi – Cosima Scheuten